středa 23. ledna 2013

The Sweeney - 100%

  Nemůžu si pomoct, ale z Britských ostrovů poslední dobou přichází jedna pecka za druhou. Vyjímkou není ani akční krimi The Sweeney. The Sweeney je policejní jednotka pro boj s ozbrojeným zločinem (ne, nevím proč zrovna Sweeney a ani se to v celém filmu nedozvíme), jejíž členové jsou minimálně stejně tvrdí, jako jejich protivníci. O čemž vypovídá už původní akce, kdy půlka jednotky naběhne do skladiště plného ozbrojených grázlíků s baseballovými pálkami a dřevěnými násadami od sekery což je nejspíše standartní součást výzbroje. Hlavní hrdina Jack Reagan (Ray Winstone známý třeba z Cold Mountain, The Departed, nebo posledního (tfuj!) Indiany Jonese) je lidské ztělesnění pitbula s mozkem, který, když zachytí stopu, se jí nepustí a drží, dokud nedotáhne případ do konce. Ten poslední mu ale trošičku zaskočil v krku, ale za pomoci svého "učně" George Cartera (Ben Drew - Harry Brown, Adulthood) pokračuje dál. Přes mrtvoly. 





 Nejdřív bych rád zmínil atmosféru - celou dobu jsem měl pocit, jako bych sledoval Nolanova Batmana. Jenom bez masek, vulgárnějšího a britštějšího (ano, opět je v některých scénách ukázán ten krásný, suchý, britský humor :-)). Což je zásluha nejen dvou hlavních aktérů, režiséra Nicka Love-ho, ale hlavně také Lorne Balfeho, hudebního skladatele, který opravdu v některých chvílích zní jako Hans Zimmer (a přitom má na krku takové věci jako Megamind, nebo Ironclad). 


Lorne Hans, Hansi Lorne
 



Do toho nekompromisní akce, zajmavá zápletka a příjemně syrový styl vyprávění a Londýnské kulisy. Tempo vyprávění je slibné a fungují nejen ty akční roviny, ale i ty osobní, kdy postavy řeší své vztahy a vyvíjejí se. Prostě po dlouhé době jeden z těch filmů, který vtáhne do děje a přiměje vás obávat se o hlavní hrdiny. Poctivě vysloužených 100%.

P.S.: Ben Drew (prý velice úspěšný britský rapper) má dokonce i první režijní zářez - Ill Manors - který je taky v seznamu filmů připravených k shlédnutí :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat