sobota 26. ledna 2013

The American - 95%

 George Clooeny je Jack/Edward. Jack/Edward má temnou minulost. Minulost, kterou chce přerušit a začít znovu od začátku a jako ideální místo pro nový začátek je malá, klidná, Italská vesnička v horách Abbruzo, kam J/E přivedla jeho poslední práce. Jenže minulost je J/E v patách a ukrýt se před ní nebude tak snadné, jak to vypadá.





 The American se na první pohled může tvářit jako akční film, ale jak se říká - nesuď knihu dle obalu. Ve skutečnosti jde o komorní příběh jednoho člověka, který chtě nechtě je doháněn minulostí a nemůže s tím nic moc dělat. I když se veština příběhu (kromě prvních asi pěti minut) odehrává v prosluněné Itálii, atmosférou spíše odkazuje k severským dramatům, či melodramatickým francouzským filmům z poloviny sedmdesátých let. Po většinu času je děj vyprávěn v obrazech, které jsou místy proloženy krátkými a strohými dialogy maximálně o délce deseti vět, což ovšem neomezuje režiséra Antona Corbijna v tom, aby před divákem rozvinul pestrou škálu pocitů a emocí, v čemž mu zdatně napomáhá představitel hlavní role George Clooney, který si vychutnává každý moment, jenž stráví na plátně. Jeho hrdina je tichý a soustředěný člověk věnující se své práci a snažící se odstranit veškeré vnější vlivy ze svého života. Což ovšem nejde tak jednoduše, protože je to, přeze všechno, obyčejný člověk, který občas potřebuje obejmout.





  I když je film plný příjemných obrazů a poklidné hudby ve výsledném efektu dokáže v člověku vyvolat pocit napětí a nervozity i taková scéna, jako hlavní hrdina sedící o samotě v kavárně. Výsledné dílo je určitě zajmavé a hodné shlédnutí, ale rozhodně se nebude líbit každému a naprosto chápu proč. Proto jsem rád, že patřím k té divácké části, kterou Anton s Georgem skoro dohnali k slzám.

Žádné komentáře:

Okomentovat