středa 23. ledna 2013

Dred - 98%

Závěr loňského roku byl plný filmových překvapení. Ať už to byl Tarantinův vysokorozpočtový Django Unchained, nebo Gordon-Levittův nízkorozpočtový pokus o originální sebevraždu. Nebo (taktéž nízkorozpočtové) znovuoživení legendy zákona a pořádku - Dredda!


 Dredd (jak nejspíš většina z vás ví) je soudce, porota i kat v jednom. Jinak to v budoucnosti prostě nefunguje. Není čas na složité a vleklé soudní procesy, protože zastánci zákona jsou mnohonásobně přečísleni těmi z druhé strany. A proto existuje organizace soudců, která dohlíží na dodržování zákona všemi možnými prostředky. A nejslavnějším (a nejpřímějším) je nepodplatitelný soudce Dredd (křestním jménem Joseph, fakt, nekecám). Ten dostane za úkol vzít si pod patronánt novou rekrutku Andersonovou a zjistit, jestli má koule na to, stát se soudkyní. 





 Andersonová je vůči ostatním trochu zvýhodněna. Nejenom tím, že je poměrně sexy (což ale na Dredda neplatí ani v nejmenším), ale hlavně tím, že je mutantka. Zatímco ostatní seberou svoji třetí čtvrtou ruku a zalezou si někam do díry, kde se se svojí mutací ukrývají, Andersonová může klidně napochodovat k soudcům, protože její mutace jí umožňuje číst myšlenky. Což je celkem výhoda, třeba když vám nějaký punk chce vzít zbraň. Ačkoliv Andersonová (v podání Olivie Thrilby) vypadá mírně (rozuměj hodně) lolitovsky a, tak nějak, ztraceně - zdání klame. Nemá problém s tím na místě popravit provinilce. 





 Jojo, ženský to v tomhle světě nemají lehký. Proto není divu, že dalším ženským elementem je hlavní záporná postava Ma-ma. Ma-ma je vůdkyně jednoho z největších gangů a svoje místo na "výsluní" si rozhodně zasloužila. Ne jako dnešní politici pomoci mizerné kampaně, ale tvrdou prací a dřinou. Což se na ní ovšem podepsalo. A rozhodně nenechá nějakého soudce, aby ji připravil o to, co je její. A pro udržení své pozice je Ma-ma (Lena Headey) připravena použít ty nejradikálnější prostředky.








  No a nakonec, ačmkoliv ne významově poslední, je tady hlavní charakter - Dredd. Fanatický zastánce zákona a pravidel, jehož tresty jsou sic spravedlivé, ale přesto přísné. Nezlomný, nezničitelný a odhodlaný dostat každého tam, kam si zaslouží. Prostě a jednoduše, Dredda nechcete nasrat. No vlastně le lepší se s ním ani nesetkat, protože každý je něčím vinný.

 A tuto postavu si úžasně "prožil" Karl Urban. Hlavně jeho brada. Dredd totiž za celou dobu své existence, od prvních komixů až dodnes sundal helmu jen jednou, a hned to byla katastrofa. Takže se Karl poučil, a helmu nesundává. Což je dobře. Ne proto, že by Karl byl hnusák, ale protože Dredd není člověk, jako spíš symbol zákona a pořádku. Symbol, který se nebojí nakopávat prdele, posílat mozky grázlů na výlet a cedit jednu sarkastickou hlášku za druhou. Což je další věc, která dělá z Dredda úžasnou podívanou - brilantně nahláškovaný scénář (který si zvládá udržovat ten suchý britský černo-humor známý z komixů) a nekompromisní, v dnešní době málo viděná, brutalita. Dokonce tak málo viděná, že se režisér Pete Travis rozhodl nám ji ukazovat zpomaleně, ať si to užijeme co nejvíce.




 Čili pokud máte rádi britský suchý černo-humor, nekompromisní akci, či prostě jen Dredda (a stydíte se za Slye) nelze jinak než vřele doporučit. Bohužel, v našich kinech (a nejspíš asi ani v žádných jiných) tenhle snímek neuvidíte, takže nezbývá, než si sehnat nějakou Blu-ray verzi. Ale věřte nevěřte (radši spíš věřte), rozhodně to stojí za to :-)

P.S.: Najdi deset rozdílů (já našel jen jeden, a to tu vlajku na pozadí :-D






P.P.: Je třeba nabírat v útlém věku :-)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat