pondělí 1. září 2014

Ztracená flotila: Neochvějný - 95%

Série Ztracená flotila není na českém trhu horkou novinkou. Vždyť první díl u nás vyšel již v roce 2009 pod hlavičkou nakladatelství Fantom Print. Co ale novinkou je, je první díl druhé série Ztracená flotila: Za hranicí s názvem Bitevník (taktéž Fantom Print). Právě proto jsem se rozhodl, že konečně doženu tento odkládaný rest a zjistím proč a kde se ta flotila vlastně ztratila. 

Základní dějová linka tak trochu připomíná mix seriálu Battlestar Galactica a pověsti o Blanických rytířích.
Dvě strany, hodná Aliance a zlí Syndikové, spolu bojují už celé století. A protože ani jednu stranu už to moc nebere, přijme Alianční flotila pozvání na vyjednávání u Sydyckého domovského světa. Cestou na místo srazu Alianční síly objeví starý záchranný modul s jedním přeživším. Tím není nikdo jiný, než John "Black Jack" Geary, hrdina Aliance, který oficiálně zahynul už před sto lety, v jednom z prvních konfliktů. A za tu dobu dosáhl "Black Jack" skoro až božského statutu.
Shodou okolností, mezi něž patří i Syndická zrádcovská povaha, se kapitán Geary dostává do čela flotily a jeho novým úkolem je dovést všechny domů a nenechat se přitom zabít. Je ovšem "Black Jack" a John Geary stejná osobnost? Toť otázka...
John Geary se ujímá velení nad zdecimovanou flotilou a vyráží na nebezpečnou cestu do Aliančního vesmíru. Hned po prvním střetu se Syndyckými silami je nový velící důstojník zděšen. Zatímco za oněch sto let technika postoupila kupředu, veškerá vojenská taktika, čest a dovednosti ustoupily stejnou měrou dozadu. Boje probíhají neorganizovaně stylem "vrhněme na nepřítele všechno co máme, a kdo bude na konci mít menší ztráty vyhrál bitvu.", na zajatce se nehraje - mrtvý Syndik, dobrý Syndik. A tak musí John Geary bojovat při ústupu vesmírem nejen se Syndickou, ale i se svou vlastní flotilou, a v podstatě i sám se sebou. Nebo spíše svým legendárním alter egem "Black Jackem". A čte se to na jedničku.

Jack Campbell (pravým jménem John G. Hemry), autor série, při psaní zužitkoval veškeré zkušenosti ze svého vojenského života v námořní armádě Spojených států, což má za následek poměrně vysokou realističnost při bitvách flotil. Nejenom že jsou napínavé, dobře se čtou, ale ještě navíc zanechávají v čtenáři pocit "takhle by to klidně mohlo být". A zbytek knihy taky není k zahození. Ať už jde o vnitřní pochody kapitána Gearyho, který se snaží zapadnout a zároveň přetvořit vzpouzející se flotilu k obrazu vojenskému, či jeho interakci s podřízenými důstojníky, kdy ne všichni jsou zcela oddáni legendárnímu "Black Jackovi". Dočkáme se akce, dočkáme se politikaření, dočkáme se zatraceně dobře napsané military sci-fi. Spustu lidí sérii přirovnává k Weberově Honor Harringtonové, ale tu jsem, zatím, nečetl, takže bohužel nemůžu posloužit srovnáním.
Jack Campbell zcela nepokrytě dává najevo svou náklonnost k vojenskému řádu a cti, a ukazuje nám, jak by to dopadlo, kdyby tyto aspekty z válečnictví vymizely.
České paperbackové vydání je povedené, obálka od Petra Willerta slušná, ale "univerzální" takže k ději moc neřekne. Český překlad z pera Jiřího Matyskiewicze je velice dobrý, jenom opět vyvolal diskuzi na téma překládat či nepřekládat jména a názvy. Za mě osobně přeložené jména lodí flotily vůbec nevadí.
Série má šest dílů (všechny vyšly v češtině pod hlavičkou Fantom Print a všechny jsou běžně k sehnání) a letos se nám rozjíždí druhá sezóna. Takže pokud hledáte kvalitní military sci-fi, kde to není samý mariňák, Ztracená flotila by se vám neměla ztratit z hledáčku.

Název: Neochvějný (Dauntless)
Autor: Jack Campbell ( pravým jménem John G. Hemry)
Rok vydání: CZ 2009, (ENG 2006)
Nakladatelství: Fantom Print
Hodnocení: 95%

P.S.: Nakladatelství Audible Studios vydalo nezkrácenou verzi knihy jako audiobook pod názvem The Lost Fleet: Dauntless. Čte Jack Campbell a Christian Rummel.

Žádné komentáře:

Okomentovat