pátek 19. září 2014

Sandman Slim - 70%

Sandman Slim. 



I když to to jméno nepokrytě asociuje, nejde o žádný nápoj v plechovce. A už vůbec ne dietní. Sandman Slim a.k.a. James Stark, je totiž pěkně tvrdej parchant, který přežil Peklo. A když píšu Peklo, nemám na mysli žádný laciný vzrušeníčko typu jedna, dvě rodinný hádky s nějakou tou fackovačkou, či trochu toho přírodního katastrofení. Ani omylem. Stark přežil to pravé, jediné a nefalšované Peklo. Však víte, démoni, padlí andělé, nějaké ty trpící duše, prostě rutina. A v tomhle milém, přívětivém prostředí strávil Slim posledních jedenáct let svého života. Ovšem nikoliv jako trpící duše, ale hezky za živa. Tenhle drobný fakt mu vysloužil jistou nezáviděníhodnou pozici v pekelné aréně, kde nebojoval o svou duši, ani o život (Stark totiž tak nějak v Pekle nemůže umřít), ale o to, aby z něj zůstalo co nejvíce kousků, které můžou srůst dohromady. A po jedenácti letech téhle kratochvíle se Stark probírá na jednom z Los Angelesských hřbitovů, plný vzteku na člověka který mu nejen zařídil onu příjemnou dovolenou, ale taky ho připravil o ženu jeho života. Vyzbrojený svou magií, nožem, který ne tak docela zabíjí a klíčem ke komnatě třinácti dveří (který vás dostane skoro kamkoliv) vyráží Stark na svou cestu pomsty.
Takhle nějak se zhruba rozjíždí "nejlepší béčko, jaké jste kdy četli" (jak tvrdí na zadní straně William Gibson, autor Neuromancera) autora Richarda Kadreyho. No a co si budem vykládat, rozhodně to béčko je, ale opravdu povedené.

Richard Kadrey

 Richard nechává svého hrdinu potácet se od jedné přesdržkovky k druhé, porcovat anděly a démony na kusy a do toho ještě odkazovat na staré dobré filmové klasiky a řídit videopůjčovnu, jejíž bývalý majitel existuje jako živá hlava v šatníku s puštěnou televizí, kde skoro neustále běží reklamní kanál. Do toho se zvládne zaplést ještě s vládní organizací řízenou andělem, a aby těch andělů nebylo málo, tak ještě navštíví bordel, do kterého se právě andělé unášejí, aby jim tam byl ukázán středověk.
Prostě svižné, akční béčko, sloužící vyloženě k oddechu a ukrácení času při čekání na všechny ty nové Kopřivy, Kulhánky či nový díl Kladiva na čaroděje (i ten Kadrey spadá do všeho toho Káčkování).
Richard Kadrey (1957) publikoval několik románů jako Butcher Bird Metrophage a více než padesát povídek. Byl znesmrtelněn jako akční postava a jeho povídka Goodbye Houston Street, Goodbye byla nominována na British Science Fiction Association Award. Je spisovatel a fotograf na volné noze a žije v San Francisku (zdroj www.legie.info).
Kniha je tak trochu jako chilichees od Burger Kinga – užijete si ho, zažijete s ním pár ostrých chvil, ale za chvíli vám vyhládne a dali byste si další.
Pro vydavatelství Polaris knihu přeložil Petr Caha. Jeho práce je dobrá, nedopustil se žádných citelných chyb, takže nic nebrání českému čtenáři užít si tenhle akční biják na stránkách knihy.

Název: Sandman Slim (ehm... Sandman Slim)
Autor: Richard Kadrey
Rok vydání: CZ 2011, (ENG 2009)
Nakladatelství: Polaris
Hodnocení: 70%


P.S.: Knihu převedlo do audiopodoby vydavatelství Brilliance Audio a nezkrácenou verzi načetl Andrews MacLeod.

Žádné komentáře:

Okomentovat