úterý 9. září 2014

Soustrojí smrti - 70%



Protentokrát jsem se odklonil od sci-fi a fantasy a vykročil poněkud jiným směrem. A taky proč ne, změna je život. Kniha jménem "Soustrojí smrti" je detektivním trillerem z pera Warrena Ellise. Teď se možná někteří z vás trochu zarazili, protože Warren je hlavně světoznámý autor komiksů. 


Přesto, že v téhle pozici vydal asi nejvíce svých děl a je v ní nejčastěji vidět, je jeho pracovní rozmach mnohem širší. Z jeho magických prstů vzešly nejenom detektivky (ano, to množné číslo je tu správně), ale i seriálové, filmové a herní scénáře (vysoce hodnocená Real-Time Strategie "Hostile Waters", nebo survival horror "Dead Space").  A ani v tom komikse nestagnuje na jedné pozici, ale testuje své možnosti všemi směry. Nejenom superhrdiny (česky třeba "Iron-Man: Extremis") živ je totiž člověk (Garth Ennis by mohl vyprávět). Mezi nejslavnější z děl Warrena Ellise patří futuristická série "Transmetropolitan", kde není hlavní postavou žádný nabušený supermanták, či bioimplantáty vylepšený supervoják. Hlavní hrdina by se dal definovat z hlediska okolí jako superčurák. Je jím totiž drogami a chlastem narvaný novinář Spider Jerusalem (jehž předlohou byl zesnulý "gonzo" noinář Hunter S. Thompson ztvárněný Johnny Deppem ve filmu "Strach a hnus v Las Vegas", či Billem Murrayem ve filmu "Bizoni na tahnu"), jehož jediným cílem je ukázat všem pravdu v celé její nahotě a brutalitě. 



To vše za pomoci jeho ztopořené bouchačky, střevního trhače a dvou ohavných asistentek vybavených rychlopalnými frndami. Spiderovy ikonické brýle a ironický obličej má na svědomí kreslíř Darick Robertson, jenž vtiskl budoucnosti její dojakou tvář lesklých ulic a zaplivaných uliček.
Takže je jasné, že když jsem v knihkupectví viděl knihu, jejímž autorem je tento člověk, neváhal jsem ani vteřinu. A jak už hodnocení napovídá, nelitoval jsem toho.
Jak se dalo vyčíst z úvodu, nejsem zrovna fanouškem knižních detektivek. Z česky vydaných věcí jsem četl "Psa Baskervillského", první tři knihy Kena Bruena (které vřele doporučuji všem milovníkům cynismu, černo-brutálního humoru a vychlastaných trosek v hlavní roli), Bukowskiho "Škvár" a první knihu Warrena Ellise "Americkej sen". Takže co  příběhu rozhodně nemůžu vyčítat, je neoriginální téma a přílišná kišovitost. Ono tohle se snad nedá vyčítat ničemu z produkce páně Ellise. 



Hlavní hrdina, detektiv John Tallow učiní při jedné ne zrovna vydařené akci nečekaný objev - byt plný zbraní. Ale ne tím stylem, že by byly uložny hezky v bednách, připravené k použití. To vůbec. Zbraně jsou totiž rozvěšeny všude po bytě na stěnách a uloženy na podlaze, kde vytvářejí složité obrazce. A aby toho nebylo málo, tak vyplyne najevo, že každá zbraň je spojena s nějakou nevyřešenou vraždou. Rázem se otevírá přes dvěstě nevyřešených zločinů a John Tallow míří hlavou přímo do pořádné hromady sraček.



Za pomoci dvou kolegů z výjezdovky (která normální policajty nemá zrovna v lásce), má jen určitý čas na objevení pachatele, než mu nejvyšší místa utáhnou smyčku kolem krku. A tak začíná boj nejen s časem, ale zároveň i s nejvýkonnějším vrahem, kterého kdy Mannhattan poznal.
Příběh je spletitý, jako překrývající se neviditelné mapy několika různých Mannhattanů a čím hlouběji se John a jeho dva noví parťáci noří, tím větší sračky vyplouvají na povrch.
Warren Ellis stvořil pro potřeby příběhu samé zajímavé, šílené a někdy až karikaturní postavy (lesbická členka zásahovky, která má ráda pořádné domácí S-M), které čtenáře vtáhnou do děje a okamžitě si je oblíbí. Stejně tak jim do úst vložil promyšlené repliky, kde se samozřejmě objeví i pár dobrých hlášek ("Jsem detektiv výjezdovýho oddílu newyorskýho policejního sboru, ty odpornej mongoloidní sráči, a není nic, co bych nedokázal."). Navzdory výše uvedených ingrediencí se Warren oproti svému předešlému románu "Americkej sen" (česky 2009 nakladatelství Volvox Globator) trochu umírnil, což ale vůbec není na škodu. "Soustrojí smrti" se čte velice dobře a dokáže čtenáře upoutat ke knize na delší dobu. České vydání v pevné vazbě má na triku nakladatelství Mladá Fronta a poměrně minimalistická obálka mi přišla velice povedená, stejně jako překlad Pavla Medka. Ten ostatně své kvality doložil i překladem série o jednom zjizveném, brýlatém kouzelníkovi. Pokud jste fanoušky Warrena Ellise, vřele doporučuji, pokud máte rádi detektivní trillery a nevadí vám trocha té ujetosti, také vám příjde Soustrojí Smrti k chuti.

Název: Soustrojí smrti (Gun Machine)
Autor: Warren Ellis
Rok vydání: CZ 2013, (ENG 2013)
Nakladatelství: Mladá Fronta
Hodnocení: 70%

Žádné komentáře:

Okomentovat