středa 21. listopadu 2012

Twilight sága: Rozbřesk - 2. část [50%]




Posledni dil (zadny predchozi jsem nevidel a po precteni nazoru a hodnoceni, ze tenhle je z nich o velky kus nejlepsi se zatim hned tak nechystam) je prezitelny bez ujmy na psychickem zdravi - verim, ze i pro partnery donucene na to jit svymi partnerkami v ramci typickeho sadomasochistickeho vztahu, ale nemuzu soudit ze zkusenosti, nebot u nas jsem byl strujcem tohoto nestesti ja - a s klidem se mu podarilo pretrumfnout nekolik jinych kousku, ktere jsem letos mel tu smulu videt.
Na jednu stranu docela zklamani, nebot jsem doufal, ze dostanu neco u ceho se budu smat od zacatku az do konce (ano, tajne jsem doufal ve skrytou komedii roku) a pritom jsem dostal neco, co me po vetsinu doby nijak az tak moc neurazelo, dokazalo rozesmat i ve chvilich, kdy to bylo zamysleno (malicke wtf dne pri scene, kterou si nedokazu vysvetlit jinak, nez jako Twilight delajici si legraci sam ze sebe) a kde jsem se dokonce pristihl, ze mi ty 2 hodiny ubehly mnohem rychleji, nez bych cekal. Na druhou stranu jsem si aspon nepripadal jako po lobotomii mozku a fakt, ze jsem sel na tento kousek az ve vecernich hodinach zpusobil, ze slusna cast publika byla stejne naladena - smali se scenam, kde by se clovek rozhodne smat nemel a narozdil od navstevniku predchoziho promitani, ktere jsem zahledl byli povazlive starsi a bez umelych upirich zubu a podobnych vychytavek.
Ale tak abych nevypadal jako nadsena trinactileta fanynka, tak pro zmenu trochu strizlivejsiho pohledu. Co jsem mel moznost zahlednout v trailerech na predchozi kousky a precist si, tak zustal onen naprosto idiotsky zpusob vypraveni, ktery nemuze jinak, nez misty proste precist kousek knihy hlasem Kirsten Stewart, nebot fanousci by ocividne bez malych napoved byli ztraceni. A to se pritom cely film tahne po velmi jednoduche lince - Edward a Bella maji dite (do ktereho uz se jim stihl otisknout jejich vlkodlaci kamarad a pichac Belly z predchoziho filmu a pokud vam to nezni perverzne, tak je asi neco spatne se mnou), ktere ti zli (ne)kamaradi z Evropy hodlaji vyuzit pro to, aby vyvrazdili celou jejich rodinu. Nase pijavice se proto rozhodnou, ze povolaji partu superhrdinu jinych upiru z celeho sveta, kteri kazdy umi nejaky ten kouzelny trik nebo aspon zkousi dobre vypadat, aby si fanynky prisly na sve. S jejich pomoci by se radi obhajili, aby nemuselo dojit ke krvave epicke bitve a aby si vsichni dal mohli zit svymi krasnymi a dokonalymi (ne)zivoty (upiri rodinky zde ziji v krasnych domech, v pohodli a dostatku cehokoliv, co by mohli potrebovat) - a je tak silene vyzkratkovany, ze nechapu, proc musel mit dve hodiny, kdyz se v nem vlastne celou dobu skoro nic nedeje, nez ze pribyvaji postavy a Edward s Bellou pritom ani nemaji cas, aby prosoulozili cele desetileti, jak by chteli (nebot upiri se neunavi a nemusi jist, atd. i kdyz jsme chvili predtim sledovali Bellu, jak si musi ulovit neco k jidlu, aby se nezblaznila, ale jenom cvok by tu hledal logiku), a tak male fanynky dostanou jenom jednu skoropornoscenu a jinak musi sledovat sve hrdiny nudne oblecene a neustale pobihajici tam a zpet warpovou rychlosti (pokud tedy nejezdi autem a neshani jine upiry, coz je prece to prvni co udelate, kdyz mate nohy rychlejsi nez jakekoliv auto) a pri ktere vypadaji tak smesne, ze je s podivem, jak dokazali udrzet na tvari vazne vyrazy.
Smutne taktez je, ze nekteri z hercu vypadaji, ze by radi predvedli nejaky promyslenejsi herecky vykon, nez ze se objevi, predvedou, co umi a pak postavaji na paloucku pri bitve, ale proste neni dostatek prostoru, nebot by tim nezustalo dost casu pro dlouhe a zamyslene pohledy hlavni dvojice a jejich vlciho kamarada, ktery porad stupidne usmiva a porad ceka, kdy prijde trojka a ono nic.
Nejocekavanejsi cast filmu - ona "epicka" bitva - pak uz snad nemuze byt myslena jinak, nez jako jeden obrovsky vtip, nebot v okamziku, kdy nam po najezdu na bitevni pole ala Pan Prstenu je naservirovano 20 upiru s partou psu na jedne strane a zhruba dvojnasob na strane druhe, uz jsem ani ja nevydrzel a smal se nezastavitelnym smichem. K tomu si prictete fakt, ze trhani hlav vetsinu casu vypada jako kdyz jsem v detstvi zbavoval hlavicek sestriny panenky Barbie a hned chapete, ze tady nekdo udelal v trikovem oddeleni chybu. Nadeje spocivajici v tom, ze aspon oni nabrani kamaradi se superschopnostmi predvedou nejakou tu prijemnou rez a vyspravi tak tenhle slepenec byla bohuzel zadupana do zeme vcelku rychle, nebot kazdy z nich si strihne tak max jednu (u tech slozitejsich schopnosti) az dve (u tech jednodussich) predvadecky a je slus a cloveku tak max zustanou uvahy, co vsechno by se s timhle dalo udelat (nebot nekteri z tech upiru meli rozhodne zajimave schopnosti a ve spouste jinych pribehu by to mohl byt ultra narez). A jako kdyby tohle vsechno na zklamani nestacilo, tak po tom vsem prijde SPOILER (viz cast dole, nectete, pokud jste necetli knihu a nechcete si pokazit naladu uz predem) a dilo zkazy je dokonano.
Ale jak uz jsem psal na zacatku - film je prezitelny, aniz byste meli pocit jako by vam operovali mozek bez narkozy (coz jsem od nej po vsech tech ohlasech cekal), da se u nej zasmat (i kdyz je faktem, ze vetsi mira smichu prichazi ve chvilich, kdy by se clovek smat nemel) a porad se nemuzu zbavit dojmu, ze Kirsten hrala o cosi lip, nez ve vsem predchozim, kde jsem ji videl a ze jestli se takhle bude snazit dal, tak za par let uz dokaze i vyvolat pocit, ze hraje behem celeho filmu a i jinak, nez jenom pootevrenou pusou a deskovitym vzhledem.
A nakonec jenom dodam, ze na nadsene skandovani vsech antifanousku, ze uz je po vsem muzu jenom se sarkastickym pousmanim reagovat jednoduchym "You wish!", nebot konec je dostatecne otevreny, aby se z toho dalo vyvarit mnohem, mnohem vic, pokud nekdo bude potrebovat prihodit vic penez do sve ztencujici se matrace.

.
.
.

(SPOILER!)Autorka se bohuzel rozhodla, ze vsechny sve fanousky osoulozi do vetsiny otvoru osklivym zpusobem (tedy doufam, ze to byla ona a ne rezisersky zamer) a pote, co onu "epickou" bitvu shledneme, umre par hodnych a spousta tech zlych, tak se Bobby najednou probudi ve sprse a zjisti, ze to cele jenom byla projekce budoucnosti do hlavy zleho upira, ktery pote, co vidi, ze by prohrali, tak smutne svesi ocas a spolu se svymi kamarady zase odwarpuji smutne zpet domu a vsichni se trpyti stastne az do smrti.(/SPOILER!)

Žádné komentáře:

Okomentovat