pondělí 26. listopadu 2012

Jeff, Who Lives At Home - 80%





Všichni znáte Jeffa, buď je to váš kámoš, nebo jste minimálně na jednoho takového Jeffa ve svém životě už jednou, či vícekrát narazili. Jeff je totiž typický flákač, který by nejradši strávil celý den doma u nějakého zajmavého filmu (v tomhle konkrétním případě jde o Znamení) a s tunou trávy po ruce. A proč ne? Někdo si s takovým stylem života bohatě vystačí a nepotřebuje ke štěstí vic, než nějaký ten kus žvance a brko. Hůře to ale snáší Jeffovo okolí, konkrétně jeho matka, která zjistila, že své dva syny v podstatě nenávidí, no a Jeffův bratr, který pro změnu svého příbuzného litjue, ba jím i opovrhuje, ačkoliv ve skrytu duše touží po tom, uživat si Jeffovy až prostoduché volnosti. Protože to není žádná sranda, být rádobyúspěšný byznysman, kterého nesnáší vlastní matka a vlastní žena ho už delší dobu nemiluje. A nic nezvedne náladu tolik, jako pořídit si Porsche za peníze, které vlastně ani nemáte, ale i tak je to v podstatě zadarmo.
Režisérské duo Jay a Mark Duprassovi, kteří mají na kontě dvě, tři komedie a nějaké ty kraťasy stvořili svět, ve kterém se pohybují až groteskní postavičky prožívající naprosto normální problémy. Základní dějovou linkou je Jeffova (charismatický Jason "Marshmallow" Segel) mise do domácích potřeb. Jeho maminka (v podání úžasné Susan Sarandon) totiž slaví narozeniny a jediné, co po svém líném synovi chce, aby spravil záklopku na kuchyňské lince. Úkol nadmíru prostý se ale dokáže změnit v odyseu nebývalých rozměrů. Jeffovi, který se snaží najít smysl života ve filmu Znamení, totiž těsně před cestou a těsně po zhulení někdo zavolá. Jedná se o naprosto běžný omyl, který ale Jeffovi přijde jako ono "ZNAMENÍ", protože dostal za úkol zapamatovat si jméno Kevin. Co to znamená? Jde snad o přesmyčku? Je to někdo, kdo změní Jeffův život? Ale dříve, než Jeff přijde tomu všemu na kloub, vyruší jej opět jeho matka aby mu připoměla opravu záklopky. A tak Jeff opustí teplo a pohodlí domácího sklepu a vydá se ven, do prosluněných ulic. Cestou narazí na bandu niggas, nechá se okrást, potká svého bratra Pata (v podání Eda Helmse známého třeba z Hangoverů) kterému pomáhá řešit složitou životní situaci s jeho ženou (v podání okouzlující Judy Greer), navštíví zesnulého otce a, samozřejmě, hledá smysl Kevina.
Mezitím se jejich mamička v práci nudí, když jí kontaktuje tajný ctitel. Po prvotním šoku se osmělí k online konverzaci a nakonec (lehký spoiler) dojde i k onomu romantickému (i když netypicky podanému) polibku pod vodopády, po kterém tak moc touží.
 
Najde Susan štěstí mezi kapkami rosy? Podaří se Patovi napravit složitou manželskou situaci? Spraví Jeff záklopku? A zjistíme kdo, nebo co je sakra Kevin? Na to vše nám odpoví Jeff, Who Lives At Home.
 No, a tady někde bu mělo být závěrečné shrnutí, něco ve stylu - Jde o příjemnou hořkosladkou komedii, která přes veškeré utrpení hlavních postav naznačuje, že po každé bouřce vyjde slunce a každé hovno si můžete z boty otřít o něčí rohožku. Jo, a taky že i líný flákač se může změnit k lepšímu. Nebo tak něco. Hlavní hrdinové sice nepodávají "životní výkony", ale rozhodně to nijak neflákají. Na Susan se pořád ještě dobře dívá, no a pro ty, kdo netrpí gerontofilií je tam mladá a sexy Judy Greer. Pro někoho jednohubka, pro jiného hledání smyslu života :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat